Köp av begagnad bil

När man tänker på att köpa en begagnad bil så tar man i flertalet fall en större risk än vad man gjort om man köpt en ny bil. Detta då det kan finnas dolda skador, fel på bilen som kan vara svåra att se. Köper man den begagnade bilen av en privatperson så löper man en större risk då man inte har samma skydd som man hade haft när man köper från en bilfirma.
Så man bör avväga och bedömma om man skall köpa via en bilhandlare eller privat. I många fall brukar det som bestämmer vart man handlar röra sig om priset samt om bilhandlaren kan ordna med finansering i form av billån.

Undersökning av begagnad bil marknaden

När man planerar att köpa en bil så bör man se över marknaden för just den bilen man funderar på att köpa. Man bör söka på Internet för att se vad det finns för potentiella och vanliga fel, kostnader, jämföra priser på olika bilbytar sidor mm.
Detta ger en ett bra ”hum” om vad bilen bör kosta och då hur mycket pengar man behöver låna, via ett billån.
När man väl har bestämt sig för en bil och har kollat upp vilka bilar där finns så kan man börja kontakta säljarna. När man kontaktar en bilförsäljare så tänk på att dom oftast vill bli av med bilen så fort som möjligt, så deras kommentarer om att där är någonannan på väg, eller om du bestämmer dig nu får du specialpris dom bör man inte riktigt lita på. Man skall aldrig blir påtryckt en bil som man inte vill ha, utan man bör tänka både en och två gånger extra innan man köper en bil.
Man bör kolla på bilen och se så att där inte är några fel, man bör testköra bilen, man kan undersöka om bilen har några krockskador samt även om ”ägaren” av bilen verkligen äger bilen. Hur man får reda på detta kan ni läsa mer om på Vägverkets hemsida eller Trafikregistret.
Sen den 1 juli 2003 så kan man inte köpa saker i ”God Tro” mer, så kräv kvitto på alla inköp detta så att det inte är stulet och köparen riskerar polisanmälan och/eller att behöva lämna tillbaka stöldgodset utan att få någon ersättning.
Se till att det inte finns några skulder på bilen och ha med det i avtalet att köparen inte övertar potentiella skulder som finns på bilen.
Se till att det finns en servicebok som är ifylld och komplett.
Kan man inte själv någonting om bilar så kan man alltid lämna in den till motormännen, dom har en tjänst där dom går igenom bilen och ser över vad som kan vara fel på bilen.

Köp av bil

När man väl har bestämt sig för att köpa bil så bör man se till att ha ett bilköpeskontrakt. Detta där ni båda två skriver under och där allting står uppradat som ingår i köpet. Tänk på att det inte finns någon garanti eller ångersvecka om man köper en bil från en privatperson.
Så det man avtalar är bara det som gäller.
För att unvika missförstånd så bör det finnas två upplagor av samma avtal, där bilsäljaren och bilköparen får varsin.
Det finns förslag på olika köpekontrakt för bilar på Internet. Konsumentverket har ett bra kontrakt som man skulle kunna tänka sig att använda.
Konsumentverkets köpesavtal för bilar
Självklart finns det många fler saker man bör tänka på. Men detta är åtminstone en bra grund att börja på.

Finansering av bil med billån

Så nu kommer man in i det stadiet då man skall betala bilen, och då kan det vara tvunget att ta ett billån för att kunna få ihop klumpsumman som skall betalas.
Och mer om billån kan ni läsa här, det är därför denna sida finns. Så läs mer om att låna pengar hos de olika låneinstitut som vi listar här.