Bilförsäkring

Kärt barn har många namn och det finns enormt många försäkringar man kan teckna till sin nyinskaffade bil.
Så order bilförsäkring är ett samlingsord för alla de olika typer av försäkringar man kan teckna till sin bil.
Så vad finns det för försäkringar och vad gör dom egentligen ?

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är enligt svensk lag ett måste om man har en bil. Denna försäkring ersätter personskador som kan ha inträffat vid olyckor. Den täcker även skador som man utsätter andra för. Så om man kör på en bil och någon skadas så ersätts detta med en trafikförsäkring. Så som sagt trafikförsäkring är ett måste enligt svensk lag. Men den täcker ju tyvärr inte sådana saker som händer med ens bil. Så vill man ha ersättning för sådana saker så måste man teckna en halvförsäkring.

 

Halvförsäkring

Halvförsäkring är en försäkring som är villkorlig och som man inte behöver ha om man inte vill. Det är en extra kostnad men även ett extra skydd. Så vad innebär nu halvförsäkring och vad täcker den för någonting. Jo en halvförsäkring täcker sådana skador på ens bil som man inte själv kan riktigt skydda sig mot samt sådana saker som man inte själv har utsatt bilen för, det kan vara tråkigt att punga ut allt själv. Detta kan vara brand, bilstöld, stöd av utrustning mm.
Så om det börjar brinna i ens bil som har orsakats av tex åsknedslag eller explosion så kan detta ersättas av en halvförsäkring. Om ens bil skulle bli stulen och man inte får tillbaka den så kan en halvförsäkring ersätta förlusten av ens bil. Den kan även ersätta skador som din bil utsatts för när den blivit stulen. Men tänk på att kolla med försäkringsbolagen vad som gäller för just din bil samt vad det är för villkor, kostnader, premier mm.
Så om man nu vill ha en försäkring som skulle ersätta skador som man själv utsatt bilen för när man själv råkar orsaka olyckan. Denna försäkring kallas en Helförsäkring.

Helförsäkring

En helförsäkring är en försäkring man kan teckna för sin bil som skyddar en mot saker som man själv råkat åstadkomma vid en olycka (form av en krock). Så om bilen fått skador (vagnskador) så kan en helförsäkring täcka detta och se till att man får tillbaka en del av kostnaden för att ersätta/reparera bilen för att få den i samma skick som den var innan olyckan.
Köper man en ny bil så brukar det ingå en vagnskadegaranti och detta innebär att dom första åren som denna garantin gäller så behövs inte en helförsäkring.
Men för att vara på säkra sidan så bör man kontakta sitt försäkringsbolag och diskutera igenom med dessa för att se vad som gäller och vad dom har för krav. En annan lämplig faktor att kolla upp är kostnad för de olika försäkringar. Det kan skilja avsevärt många tusenlappar mellan olika försäkringsbolag. Så se till att prata med bilhandlaren om han kan rekommendera något försäkringsbolag. Därefter så bör man höra med åtminstone dom andra stora försäkringsbolagen om vad det skulle kosta att försäkra just din bil.

Är ni mer intresserade att läsa om bilförsäkringar, trafikförsäkringar så kan ni alltid besöka en sida som är dedikerad till försäkringar och det är Trafikförsäkring och andra försäkringar.
Det finns även en sida som handlar om just fordonsförsäkringar och den heter Fordonsförsäkringar.