Köp av företagsbil

För många så kan det vara en klar fördel att ha en företagsbil istället för att själv köpa en bil och betala den själv. Allt beror lite på hur mycket man kör privat, i företag samt vad det är för bil det är tal om. Det är inte helt säkert att det blir en bra affär för den anställda att ha en företagsbil. Allt beror som sagt lite på situationen.

För många företag kan det även vara en stor kostnad att införskaffa ett fordon till företaget. Därav kanske det inte är säkert att man ska köpa en bil till företaget. Utan det kan vara möjligt att man leasar en bil.

Leasing av bil

Leasing av bil kan vara ett starkt alternativ istället för att köpa en företagsbil. Då hyr man bilen av ett bilföretag och man gör det under en längre tid. Företaget betalar en månadskostnad varje månad och har möjlighet att efter avtaletstid gått ut att antingen köpa ut bilen eller att helt enkelt välja att helt sonika lämna tillbaka bilen.

Väljer man att leasa en bil så kan det vara en bra affär att titta runt och undersöka vilka leasing företag där finns i er region som passar just er. Samt även se vilka villkor, kostnader mm som är associerade till att leasa bilen host just det bolaget ni valt. Vilket val som företaget än väljer om hur de ska införskaffa bilen så kommer det att bli en kostnad för företaget samt även för den anställd som ska ha en tjänstebil.

Förmånsvärde på en tjänstebil

För den anställde som har en tjänstebil som används både i tjänst och utanför tjänsten så finns det en kostnad associerad till denna förmån.
och detta kallas ett förmånsvärde. För att få fram det korrekta förmånsvärdet på en tjänstebil så bör man besöka skatteverket och ögna igenom deras avtal för att se hur detta räknas fram. Oftast så brukar bilförsäljarna även kunna räkna fram förmåndsvärdet på en bil. Men i princip så är det ett högre förmåndsvärde ju dyrare bilen är. Detta tillsammans med att förmåndsvärdet ökar ju mer tillbehör bilen är utrustad med.

Så för er som ska ha en tjänstebil bör ögna igenom villkoren och se vad det kommer att kosta er att ha denna tjänstebil.