Bilimport från utlandet

Det finns många fynd att göra utomlands när det gäller bilar. Men man bör veta lite om bilar om man ska importera bilar eller så är det alltid möjligt att gå via bilfirmor som kan vara behjälpliga när det gäller att importera bilar.

Några av de länderna som privatpersoner väljer att importera bilar ifrån är bla Tyskland, USA, England. Tyskland ligger närma till hands och det är mest där vi kommer att skriva ifrån, men annars så kan man importera amerikanska muskelmaskiner från USA.

Innan man väljer att importera en bil så måste man ju så klart först hitta en bil.

När det gäller bilar från Tyskland så kan så kan ni använda er utav sidor på nätet såsom Mobile mf.
Mobile sidan finns även på Svenska så det är bara att välja på svenska eller engelska så blir det lättare att hitta bilar och välja. Det hjälper om ni kan tyska, detta då historiken och faktan om bilen fortfarande är på Tyska.

Därefter så får man ta kontakt med de olika bilbolag som har bilarna.

Här är det viktigt att veta vad för slags frågor man ska fråga. Men det bör vara frågor om hur bilen sköts under åren, service, kvitto på service, om bilen varit med i någon krock mm. Dessa bör man även se till att man får papper, antingen via e-mail eller fax på att det faktiskt är såsom säljaren säger.

Självklart kan det även vara dags att pruta lite på priset, det är ju nästan praxis när man köper bil att det ska prutas lite.

Tänk på att när ni ska köpa bil så kan det tillkomma skatter på bilen. Såsom regelverket ser ut nu så klarar ni er undan detta om bilen är begagnad och/eller har gått över 6000 mil. Men dessa kan ändras så vi rekommenderar er att ni går till vägverketssida och går igenom deras dokumentation för import av bil.

Och orkar man inte göra detta så bör man gå till någon bilförmedlare som kan vara behjälpliga (till en viss kostnad) vid import av bil.
Om det fortfarande finns ett intresse av bilen så bör man planera in en tur ner till Tyskland. Se gärna till att ni har ett antal objekt som inte ligger alldeles för långt ifrån varandra. Detta då bilarna kanske inte alls är som försäljaren har lovat. Så om det är möjligt boka in ett par möte med ett par försäljare på olika företag i samma område.

När ni bokar in möte så ska ni även informera om att ni har tänkt att importera bilen. Ni måste nämligen ha exportskyltar när bilen ska in i Sverige. Detta kan oftast bilförsäljaren vara behjälplig med, därav är det bra att informera innan ni kommer mer och se vad dom kan vara behjälpliga med.

 

Köpa bil i Tyskland

När ni nu ska åka ner till Tyskland så kan man antingen flyga ner. Detta brukar oftast bli jobbigt, då man måste transportera sig runt till de olika bilförsäljarna. Så nästan lättast är om man åker ner åtminstone 2 personer (där båda har körkort). Så kan båda två vara med och kolla igenom bilen och väljer man att köpa bilen så kan den nyblivna bilägaren köra hem sin nyinköpta bil och den andra personen kan köra hem med bilen som man kom ner med.

Eftersom inte alla vet så mycket om bilar eller är vana bilmekaniker så kan det vara bra att kunna göra någon form av M-test som vi har här i Sverige. Tyvärr så finns ju inte motormännen i Tyskland, men där finns en snarlik organisation (åtminstone vad det gäller undersökning av bilar). Detta företag heter Dekra. Och som sagt så är det en god och sund investering att låta bilen undersökas av Dekra. Detta ska ni nästan kunna sätta som ett krav, om inte säljaren vill gå med på detta så ska ni gå vidare till nästa bil. (Dekra testet kostar pengar, men det kan det vara värt).

Priset på bilen vid bilimport

Självklart så ska ni pruta när det gäller själv bilinköpet. I Tyskland så kan man få ner bilpriset med allt från 1-10 procent. Så det kan vara värt att försöka pruta och inte bara ta bilen direkt. Och eftersom ni säkert har bokat in flertalet besök till olika bilförsäljare i samma område så kan ni informera säljaren om detta. Detta kan vara ett lättare sätt att få ner priset, för då vet bilförsäljaren att ni har eller ska testa fler bilar under dagen.
Se till att få alla papper som ni behöver, registreringsbevis, kvitto ja rubbet måste ni ha.

Bilregistrering i Sverige

Nu när bilen väl har blivit inköpt och ni på något sätt fått hem den till Sverige så ska ni registrera bilen i Sverige.

Detta får ni göra genom att först genom att ta kontakt med Svensk bilprovning och boka en tid. Där ska ni även välja att ni vill registrera en importerad bil.

Självklart så måste bilen även vara försäkrad. Så åtminstone en trafikförsäkring måste man ju ha för sin bil.

Vi hoppas att denna guide har hjälpt er lite på vägen vid import av bil från utlandet.

Vi ska även säga att denna guide inte ska ses som någon fullständig manual utan bara som ett hjälp på rätt väg.

Vägverket har en mängd information för de som vill importera bilar, samt även information om vad man bör tänka på vid köp av begagnade bilar.